O meni


Moje ime je Maya Petkovšek.

Ja, Maya z »y«. Tako pisano ime sta mi dala starša že ob rojstvu, saj so lahko v tistih časih samo tujci v imena dajali tuje črke. In moja mama je iz Genove, iz Italije.

Čeprav od rojstva živim v Sloveniji, smo se doma pogovarjali samo v italijanščini, gledali italijansko TV (takrat samo lahko gledali samo RAI 1), na počitnice sva s sestro hodili v Italijo. Živeli smo v enem takem mehurčku, kot se sedaj reče.

Jezika sem se naučila mimogrede. Kot majhna sem bila že prava prevajalka za sorodnike, ki so prišli k nam na obisk. Baje so me vzeli s sabo v trgovino, da sem jim prevajala. Kdo ve, kaj sem sploh govorila pri treh letih.

 

Italijanščino sem imela tudi vsa leta v srednji šoli. Seveda nisem imela težav, še sedaj pa me je sram, ko se spomnim, da sem na testu nekoč eno besedo prepisala od sošolca, ker se nisem spomnila, kako se reče. S slovničnimi pravili pa sem svoje znanje tudi popredalčkala in razumela, zakaj nekje dajemo npr. določni člen IL, drugje LO, itd.


Po srednji šoli sem se vpisala na Visoko šolo za prevajalce in tolmače v Trstu. Prevajali in tolmačili smo vse kombinacije z italijanščino, v mojem primeru s slovenščino, angleščino in nekaj časa tudi z nemščino. Eno leto sem za izbirni predmet vzela arabščino. Danes ne znam povedati nič, za izpit smo imeli prevod odlomka s štirimi vrsticami, ki smo ga lahko prevajali 2 uri.


Od leta 2005 prevajam in poučujem italijanščino. Pri poučevanju neizmerno uživam, saj se mi vedno zdi, da tečajnikom pomagam sestavljati veliko sestavljanko, na kateri se s časoma prikaže slika. Rada povem kakšno dogodivščino, ki se mi je zgodila v Italiji ali z Italijani. Prevajanje pa mi je tudi v izziv, pri katerem vedno izvem kaj novega in zanimivega ter si tako širim obzorja.

Sodelovala sem tudi pri nastanku Ponsovega Šolskega slovarja, pri kombinaciji slovenščina – italijanščina


Na moji jezikovni poti se mi pridružijo tudi ljubitelji drugih jezikov. Tako med prevajalci in učitelji iščem srčne osebe, ki uživajo pri svojem delu in so svojemu delu 100% predane. Skupni cilj nam je zadovoljna stranka in vzajemno odlično sodelovanje.


Verjamem, da nam naproti pridejo vedno osebe, ki nam na nek način pomagajo rasti. Zato se veselim sodelovanja z vsako stranko in sodelavcem.