9 nasvetov za lažje učenje tujega jezika

Po izkušnjah na tečajih in inštrukcijah opažamo, da je največji problem učenje novega besedišča, ki ga nekako zanemarimo in se raje osredotočimo na slovnico. Dobro, vendar eno brez drugega ne gre. Velikokrat nam slovnica gre, ko pa naletimo na besedo, ki je ne poznamo, se tudi znanje slovnice izgubi.

Zato smo zbrali 9 nasvetov (ki pa jih bomo sproti dopolnjevali) za lažje in učinkovitejše učenje tujega jezika. 

1. Bodite aktivni pri učenju. Ne pišite si dolgih seznamov, raje si nove besede napišite na lističe (npr. spredaj angleško, zadaj slovensko ali pa spredaj angleško, zadaj stavek v katerem bi uporabili besedo). Potem lahko vadite najprej prevajanje besedišča iz tujega jezika v slovenščino in ločite lističe na tiste, ki ste jih znali in tiste, ki jih niste znali. Nato zvadite samo tiste, ki jih niste znali. Ko vam prevajanje v slovenščino gre, se lotite vaje prevajanja iz slovenščine v tuj jezik. Vadite naglas. Pravijo, da se besede naučimo, če jo aktivno uporabimo (ponovimo) vsaj 7-krat.

2. Na vse naprave si namestite jezik, ki se ga želite naučiti: telefon, televizija, računalnik, garmin, fb... tako boste vedno obkroženi s tujim jezikom. Nekateri televizijski paketi omogočajo, da program gledate tudi v originalu, torej brez sinhronizacije ali podnapisov.

3. Poiščite članek ali video, o tistem kar vas veseli in zanima v tujem jeziku. Tako boste bolj samozavestni, saj boste vedeli, o čem je govora, obenem pa boste spoznavali tudi nove besede. Kakšni kuharski recepti, izdelovanje izdelkov, šport in vaje, politika, vrtnarjenje... Preberite ali oglejte si ga večkrat, da si besede in besedne zveze zapomnite na pamet.

4. Poslušajte glasbo v tujem jeziku. Če slišite kakšno pesem, a ne poznate naslova si lahko aplikacijo npr. BeatFind naložite na telefon. Po nekaj sekundah izpiše ime pesmi in avtorja. Poiščite tudi besedilo. Spoznali boste melodijo jezika, besedne zveze, razumeli kulturo novega jezika... Ne bojte se zapeti na glas

5. Prisluškujte naravnim govorcem. Medtem ko čakate na semaforju, se peljete z avtobusom, se na plaži sončite itd. Seveda vas ne zanima trač, ampak tako poskušate slediti pogovoru, razumeti način komunikacije...

6. Preberite knjigo v tujem jeziku. Knjige za učence tujih jezikov so razdeljene po stopnjah in številu besed. Če niste dovolj samozavestni, poskusite z najlažjo stopnjo in potem stopnjujte. Presenečeni boste, da so osnovne stopnje čisto dovolj razumljive.

7. Vizualizacija (oz. predstavljanje v mislih) pomaga pri hitrejšem učenju. Besede skušajte povezati s sličicami ali gibi, zvokom, barvo itd. Meni priljubljena metoda je učenje novih besed na melodijo kakšne moderne pesmi.

8. Vodite dnevnik v tujem jeziku. Vsak dan zapišite en stavek (na začetku bodo stavki kot Ime mi je… / sem iz…. / V prostem času gledam tv./ Želim kozarec vode.,  v nadaljevanju pa že Danes sem jedel pico za kosilo./ V nedeljo sem šel v mesto. / itd). Ko boste čez čas prebrali napisano, boste presenečeni nad napredkom!

9. Vedno poskušajte sami priti do nekega slovničnega pravila, saj si ga na tak način hitreje zapomnimo. Pravila se naučite takoj s primerom.